Wat is Trimmen?

 

Trimmen is de verzamelnaam voor de verzorging van vachten van zowel honden als katten. Er bestaan verschillende typen vacht en iedere soort vraagt om zijn eigen trimtechniek. Er kunnen verschillende trimtechnieken toegepast worden, zoals plukken, scheren, knippen en effileren. Een trimmer of trimster dient dus een uitgebreide vakkennis te hebben van alle aspecten van de honden- en kattenvacht. Bovendien moet een trimmer veel kennis van het te verzorgen dier hebben om het een correcte behandeling te kunnen geven. Vakbekwaamheid is dus voor een trimmer een eerste vereiste. Honden trimmen leert men in de praktijk, door het heel veel te doen.

 

Waarom trimmen
Bij sommige honden moeten de haren geknipt omdat ze te lang worden en niet uitvallen zoals bij een poedel. Bij andere honden, bijvoorbeeld een bouvier moet een deel van de vacht geplukt (letterlijk) worden. Dit is dood haar wat loszit maar er moeilijk of niet uitvalt. Dan zijn er de honden zoals West Highland White Terriërs of kortweg de Westy's en de Maltezers die na aanschaf toch wel veel werk blijken te zijn en dan het haar iets korter laten knippen om de doodeenvoudige reden dat ze dan makkelijker bij te houden zijn. Hier zit alweer een moeilijkheid want een Westy moet op zijn rug geplukt worden en de zijkanten zijn lang .

 

Plukken

Plukken is het verwijderen van loszittende dekharen bij honden met een ruwharige vacht. Uw hond dient in dat geval goed "trimrijp" te zijn om de huid (en uw hond) zo min mogelijk te irriteren. Het haar wordt plukje voor plukje, op sommige plaatsen haar voor haar, in de groeirichting verwijderd. Doordat het plukken op een vakkundige manier gebeurd, merkt uw hond daar vrijwel niets. Na 6 tot 8 weken kan het bij sommige hondenrassen noodzakelijk zijn om de hond na te plukken. Dit om later gerijpte haren te verwijderen, waarmee een beter eindresultaat bereikt wordt en de vacht gelijkmatig aangroeit. Bij bovenstaande techniek wordt in een keer de gehele harde bovenvacht weggeplukt. De zachte ondervacht blijft staan. Onder andere de volgende rassen zijn plukhonden:

-    Terriërs

-    Ierse Wolfshond

 

Hoe vaak plukken?
Plukken kan in de regel 1 keer per 6 tot 8 maanden. Heb je nu een hond met een hele slechte vacht, bijvoorbeeld heel dun, kan je in overleg met de klant besluiten om de helft eraf te trimmen en na 3 maanden de andere helft dit heet strippen. Er blijft dan iets meer haar staan de hond is dan niet "bloot".

 

Strippen

Bij het zogenaamde strippen zal uw hond niet geheel in de onderwol geplukt worden en natuurlijker ogen, maar een regelmatig(er) bezoek aan de trimsalon is hierbij vereist. Sommige honden hebben van nature al een stripvacht. Wanneer de lange harde bovenvacht weggeplukt wordt, verschijnt de nieuwe, (korte) harde bovenvacht met daaronder de zachte ondervacht. Indien een stripvacht gewenst is, plukt de trimmer ongeveer vier maanden na een "grote" plukbeurt, zo gelijkmatig mogelijk de helft van de harde bovenvacht weg. Er blijft dus een dubbele vacht over na deze plukbeurt.

 

Knippen

Bij het knippen wordt de vacht ingekort met behulp van een schaar. Meestal zal er bij de kniphonden tegen de haargroei-richting ingeknipt worden, tussendoor het haar opkammend, om uitstekende piekjes te ontdekken. Zoals reeds eerder is vermeld, kan een kniphond alleen dan strak in model gezet worden na zorgvuldig wassen en uitföhnen van de vacht. Onder andere de volgende rassen zijn kniphonden:

-    Poedels

-    Maltezers

 

Hoe vaak knippen?
Ligt helemaal aan de klant zijn/haar wensen. Wil je de hond mooi in model, dan kom je 1 keer in de 6 tot 8 weken. Vind je dat niet nodig, dan neem je een langere tussenpose. Maar ook hier geldt bij de een groeit het haar sneller als bij de ander en de een heeft een veel dikkere vacht dan de ander.

 

Effileren

Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. Dit kan met een dubbelgetande- of met een enkelgetande effileerschaar. Effileren geschiedt met de
haargroei mee of tegen de haargroei-richting in. Onder andere de volgende rassen moeten geeffileerd worden:

-    Golden Retriever

-    Setters

-    Spaniëls

 

Scheren

Bij het scheren korten we de vacht in met behulp van een
tondeuse. De lengte van de vacht die blijft staan, hangt af van de scheerkop die aangebracht wordt op de tondeuse (vanaf 2 mm t/m 16 mm). Scheren kan zowel met de haargroei mee als tegen de haargroeirichting in. Dit ligt aan het model en/of aan de vacht.

 

Ontwollen

Er zijn heel veel rassen die naast de normale dekvacht ontzettend veel ondervacht hebben. Dit is de zogenaamde onderwol. Als dit los gaat laten, gaan deze honden enorm in de rui (meestal 2 x per jaar). Ze trekken als het ware een jas uit. In de trimsalon zijn diverse gereedschappen aanwezig om deze honden sneller en gemakkelijker door de rui heen te helpen. Te denken valt o.a. aan de Furminator, de Coat King of het herdersharkje. Daarnaast zorgt een wasbeurt met lauw-warm water en de behandeling met de waterblazer voor de finishing touch! Welke techniek gebruikt wordt, is afhankelijk van het ras en het vachttype. Het ontwollen scheelt u ontzettend veel haren thuis en uw hond is een stuk eerder van deze vervelende rui af! Onder andere de volgende rassen moeten ontwold worden:

-    Berner Sennenhonden

-    Retrievers

-    Keeshonden

 

Ontklitten

Een hond met incidenteel wat klitten op de bekende plaatsen, zoals bijvoorbeeld achter de oren, snor/baard, buik, oksels en binnenzijde van het dijbeen, kan worden behandeld met een klittenkam, welke de klit doorsnijdt. Echter voorop moet altijd staan dat de trimsalon de plaats is voor het behandelen van uw hond en niet het mishandelen van uw hond. Klitten op, voor de hond, gevoelige plaatsen kunnen daarom soms beter weggeknipt worden. Is uw hond werkelijk tot op de huid vervilt, dan rest er vaak nog maar één (pijnloze) manier: het kortscheren van uw hond.

 

Borstelen en kammen

De meest algemene verzorging is het borstelen en kammen van de vacht. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, "klitten" te verwijderen en om eventuele parasieten op te sporen en te verwijderen. In de trimsalon kom je dikwijls honden tegen die te weinig, nooit of verkeerd geborsteld zijn. Het borstelen dient namenlijk in laagjes van onderen naar boven te geschieden met een universeel- of pennenbostel. Daarna wordt de kam gebruikt ter controle om eventueel achtergebleven haren of knopen in de vacht te verwijderen. Uiteraard wordt de kam ook gebruikt om de vacht zogenaamd "op te kammen"

 

Wassen en föhnen

Voor het wassen van uw hond maak ik gebruik van zeer goede en zachte shampoos welke een frisse en schone vacht geven. Na het wassen, wordt de vacht goed geborsteld en uitgeföhnd. Voor het föhnen gebruik ik een zogenaamde "waterblazer". Dit is een zware föhn die het water letterlijk uit de vacht blaast. Deze wordt niet warmer dan 30 graden, zodat de huid niet kan worden aangetast door oververhitting. Een schone en goed uitgeföhnde vacht is de basis voor een perfect model.

 

 

Home

Over de Trimsalon

Informatie Webshop

Foto´s

Links

Waar vind u ons

Contact

 

 

 

 

Copyright Trimsalon Goldsett 2009 - 2013